J.Marie beb. 2006

Guds mäktiga verk

Familjemässa med dop i Stensjökyrkan
Jungfru Marie Bebådelsedag 2006
Stefan Risenfors
Evangelietext Luk 1:26-38
<<Föregående  >>Nästa

Predikan
En foglig flicka. Är det det som den här berättelsen handlar om? Lilla snälla Maria som inte säger emot utan gör det som förväntas av henne!? Ja, Maria har ofta blivit använd som symbol för lydnad men det som skiljer henne från den traditionella bilden av fogliga flickor är vem hon lyder. Det som ängeln begär av henne är ju något som står i konflikt med förväntningarna på en snäll och foglig familjeflicka. Man kan fundera över hur Marias föräldrar reagerade på att hon plötsligt väntade barn. Hon var kanske bara 13 år gammal, hon var förlovad med Josef men det värsta var ju att det inte var han som var far till barnet hon väntade. Hur skulle ni som föräldrar reagera om er dotter blev med barn med någon okänd vid 13 års ålder?

Men tänk om det var så att Marias föräldrar inte visste om barnet. Hon kanske inte berättade om ängelns besök för någon annan i Nasaret är fästmannen Josef som trodde på henne. Tänk om det var så att Maria vid det här laget inte ens hade berättat för Josef vad som hade hänt! Tänk om hon var ensam i hela världen om att veta om ängeln Gabriels besök! Vad gör man då om man bara är 13 år? Jo, man söker stöd hos någon man tror ska förstå! Och här gör ängeln något som visar två saker – dels att Gud bryr sig om oss, dels att Gud använder sig av andra människor när han vill hjälpa oss. Gabriel hade ju inte lämnat Maria helt ensam med sin upplevelse – han hade ju berättat om att det fanns en kvinna som skulle kunna förstå och stötta henne! Han hade ju berättat om att Marias gamla släkting Elisabet också väntade barn genom ett Guds under. Så vad gör Maria? Ja, om vi fortsätter att Läsa i Lukas berättelse står det omedelbart efter vårt evangelium:

”Några dagar efteråt gav sig Maria i väg och skyndade till en stad i Juda bergsbygd; hon gick till Sakarias hus och sökte upp Elisabet.” Elisabets situation var både lik och olik Marias. Medan Maria var mycket ung så var Elisabet gammal – hon var alltför gammal för att kunna få barn egentligen. Elisabet hade levt ett helt liv som ofrivilligt barnlös men hade nu på sin ålders höst genom ett Guds under blivit med barn – och det var ju den gemensamma upplevelsen av ett Guds ingripande som gjorde att Maria skulle kunna räkna med att hennes släkting skulle tro på henne när hon berättade om något som egentligen var omöjligt.

Bara några dagar efter ängelns besök ger sig alltså Maria iväg hela vägen till Juda bergsbygd – kanske 10 mil förmodligen till fots. Sådär gör man inte utan vidare om man är en flicka på 13 år. Det är därför jag gissar att Maria vid det här laget inte hade berättat för någon om ängelns besök – hon var i desperat behov av någon som kunde förstå och som kunde ge stöd!

Men allt det här är gissningar och spekulationer! Det finns så många och så stora luckor i berättelsen om Maria och Josef att det är frestande att fylla ut dem med egna mer eller mindre sannolika gissningar. Det vi vet, åtminstone om vi litar på evangelisten Lukas, det är att Maria stannade hos Elisabet under tre månader. Eftersom ängeln hade berättat att Elisabet var i sjätte månaden så betyder det att Maria väntade till Elisabet var i nionde månaden innan hon återvände hem till Nasaret och Josef. Och har hon väl väntat tills Elisabet är i nionde månaden så är det rimligt att tro att Maria väntade tills Elisabet födde sin son – han som skulle heta Johannes och som skulle komma att kallas Johannes Döparen. Kanske var det så att Elisabet stöttade Maria i början av de där tre månaderna och att det sedan var tvärtom mot slutet av Elisabets graviditet. Om en så gammal kvinna ska föda barn är det säkert mycket hon behöver hjälp med, rent praktiskt!

Om det var så att Maria inte hade berättat något för Josef innan hon gav sig iväg så förmådde hon tydligen göra det när hon kom hem igen. Lukas berättar inte om Josefs reaktion men det gör en annan av evangelisterna, Matteus berättar att Josef först ville skilja sig från Maria när han hörde att hon var med barn. Men då ingrep återigen en ängel – Josef hade nämligen en dröm där en ängel berättade att Gud själv var far till barnet som Maria väntade. Och då bestämde sig Josef för att gifta sig med Maria och uppfostra hennes barn som det var hans eget.

Nu finns det ju dom som inte tror att det gick till på det här viset. Judarna, som inte tror att Jesus var Guds Son, tror t.ex. att Maria blev våldtagen av en romersk soldat. Om det hade varit på det viset är jag inte säker på att det skulle göra så stor skillnad – Jesus skulle kunna vara Guds Son även om han hade blivit till på det viset. Men den kristna kyrkan har i 2000 år valt att lita på det som en liten tonårsflicka berättade. Bara det tycker jag är så underbart så jag behöver inte några andra förklaringar. Jag väljer att precis som Josef lita på Maria för jag vet ju att för Gud är ingenting omöjligt!