Julotta 2012

Jesu födelseJulotta 2012
Stensjökyrkan
Stefan Risenfors
<<Föregående>>Nästa    

Predikan

En vit jul – var det inte precis det vi önskade?
 Ett snötäcke som är tillräckligt tunt för att inte vålla några större trafikbesvär och samtidigt tillräckligt tjockt för att bädda in allting i det vita vackra som liksom utplånar allt det skräpiga på marken och skapar en ren, vit yta. Just detta att snön föll 23 december är ju perfekt för då hinner inte allt det vita skitas ner alltför mycket inför julhelgen!

Ja, visst är det vackert med snö och eftersom snö också fungerar som ett nytt vitt papper som går att skriva på så ska jag skriva min predikan på snö. Det gäller ju att passa på innan den har töat bort, den här julnattens/­julmorgonens tema är alltså snö, men snö som symbol.

Till att börja med kan vi konstatera att snö är samma sak som regn. Det låter ju inte speciellt kul för regn brukar ju inte vara särskilt populärt men det är alltså så det ligger till, ifall någon nu hade missat det. Same shit, different name som det brukar heta på populärengelska – detta faktum att en massa saker dyker upp i ständigt nya förpackningar. Men eftersom förpackningen ser annorlunda ut så luras vi att tro att vi har råkat på något alldeles nytt. Men så är det alltså inte och jag är ledsen att behöva meddela att det förhåller sig på precis samma sätt med snön som kom i söndags – same shit, different name – det är samma gamla regn som vi hade hunnit tröttna på redan i september! Den enda skillnaden mot höstregnet är att vattnet har en annan temperatur. Det är den magiska nollpunkten som förvandlar allting från deprimerande höstregn till skinande vit snö. Det var ett par minusgrader den 23:e – det var det som gjorde hela skillnaden!

Men tänk att så lite kan göra så stor skillnad – en enda temperaturgrad kan förvandla landskapet från blött och smutsigt, till ljust och vackert! Vatten är fortfarande vatten, H2O är fortfarande H2O men ändå är allt förändrat. Och då vill jag ställa frågan om det inte var på samma sätt för de där her­dar­a utanför Betlehem för 2000 år sedan. För vad var egentligen förändrat efter den där natten. Nästa natt var de tillbaka därute på fälten, fåren var precis lika bångstyriga som vanligt, nattkylan lika kall och lönen lika usel. Men vad var det då som var förändrat efter att de hade sett det där barnet i krubban och förstått vem han var?

Och du själv som sitter här i kyrkbänken just nu – du hör lite vackra sånger, du ser lite levande ljus, du hör en vacker romantisk berättelse ännu en gång och i bästa fall hör du en lite tankeväckande predikan. Men så snart helgen är över är ju allt som vanligt. Precis som den där julsnön som för några dagar skapade en illusion av att allt var annorlunda, men så smälter snön och då står fortfarande den där kvarglömda trädgårdsmöbeln kvar på balkongen – den som var så vacker under snön är nu precis lika ful som den var i höstas. Och du själv är tillbaks i den grå vardagen igen. Om du fick några julklappar så är de efter några dagar insorterade på nån hylla bland alla andra prylar som du egentligen inte behöver. Så vad betyder då julen? Idag säger vi att det är Juldagen men egentligen är det ju bara en vanlig tisdag. Lite annorlunda mat, en annan förpackning bara, en uppsminkad tisdag är vad det handlar om – same shit, different name. För efteråt är ju inget förändrat.

Men det var ju inte därför ni kom till kyrkan ikväll/den här morgonen. För att påminnas om att snö är regn och juldagen bara en uppsminkad tisdag! Ni visste det redan och ni hade inget behov av att påminnas om detta vemodiga faktum och därför ska jag nu göra ett försök att rädda julen åt er, här kommer räddningspatrullen!

Jag kan nämligen meddela att snön gör skillnad på riktigt även om den utgörs av samma vatten som för somliga förstörde hösten och halva sommaren. Varje fotograf märker det här: Snötäcket fungerar ju som en jättelik reflektionsyta som gör att de mörkaste ansikten blir så mycket ljusare genom att ljuset studsar upp i de delar av ansiktet som var skuggade. Och dessutom har snön en fantastisk förmåga att lyfta fram enskilda detaljer ur landskapet – ett vackert träd som vi förut inte sett avtecknar sig plötsligt tydligt mot den snövita bakgrunden!

Och på samma sätt som snön gör skillnad genom att förändra utsikten så gör berättelsen om Jesusbarnet skillnad. Det sägs ju ibland att skönheten ligger i betraktarens ögon och att en och samma verklighet kan skapa helt olika känslor hos olika människor. Och vi vet ju att det är på det viset, vi vet att ett litet leende eller ett vänligt ord från någon kan förändra en hel dag fastän dagen ser precis likadan ut som dagen igår när allt bara kändes grått och hopplöst. Berättelsen om Jesusbarnet rymmer samma förmåga att lysa upp din tillvaro som snötäcket hjälper fotografen. Tron på att det verkligen är Gud själv som kommer hit till jorden för att dela våra villkor kan lägga sig som en ljus grundton i botten av hela ditt liv. Och då är verk­ligen allt förändrat även om din tillvaro utåt sett skulle se precis likadan ut! För om Jesus verkligen är Guds Son så är ju hans budskap ett budskap från Gud, och om du går i närkamp med det budskapet som det presenteras i de fyra evangelierna så märker du att det verkligen har förut­sättningar att lägga sig som ett ljust snötäcke över hela ditt livslandskap. För det budskap som Jesus presenterar är ett budskap fullt av hopp – det är inte döden som har sista ordet i vår tillvaro, utan livet! Det är inte mörkret som har makten utan ljuset finns där redan och det kommer en dag att segra på varje plan i universum! Och embryot till detta budskap ligger där i krub­ban – som en rosenknopp som väntar på att slå ut och fylla hela rummet med väldoft!

En del av oss har gott om tid, andra har fullt upp men just nu har nästan alla ett par lugna dagar framför sig. Varför inte ägna någon timme av dem åt att läsa något av evangelierna i Nya testementet. Tänk om det blir så att läs­ningen fungerar som ett stilla snöfall som gör hela tillvaron ljusare, som fyller dina skuggor med ljus och plockar fram detaljer i tillvaron som du aldrig tidigare lagt märke till. Jesus som ett snötäcke alltså – verkligheten finns kvar där också efter att du mött honom men den ter sig plötsligt så mycket ljusare och vackrare. Precis som med snön – den döljer det som annars skulle distrahera din blick och den lyfter fram allt det sköna som verkligen finns också i ditt liv! Allt handlar om ljussättning för skönheten, kärleken och hoppet finns där redan – ljuset från barnet i krubban kan hjälpa dig att se det! Amen