Pingstdagen 2007

Pingstdagen 2007  NÄSTA>
Familjemässa i Stensjökyrkan kl 10
Stefan Risenfors

GT-text Joel 2:28-29
Herrens ord kom till Joel:
Det skall komma en tid
då jag utgjuter min ande över alla.
Era söner och döttrar skall profetera,
era gamla män skall ha drömmar, era unga män se syner.
Också över slavar och slavinnor skall jag då utgjuta min ande

Epistel Apg 2:1-11
När pingstdagen kom var alla apostlarna församlade. Då hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind, och det fyllde hela huset där de satt. De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem.

I Jerusalem bodde fromma judar från alla länder under himlen. När dånet ljöd samlades hela skaran, och förvirringen blev stor när var och en hörde just sitt språk talas. Utom sig av förvåning sade de: "Men är de inte galileer allesammans, dessa som talar? Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål talas? Vi är parther, meder, elamiter, vi kommer från Mesopotamien, Judeen och Kappadokien, från Pontos och Asien, från Frygien och Pamfylien, från Egypten och trakten kring Kyrene i Libyen, vi har kommit hit från Rom, både judar och proselyter, vi är kretensare och araber - ändå hör vi dem tala på vårt eget språk om Guds stora gärningar.

" Predikan
Har ni tänkt på så många underverk det finns här på jorden?! Det här bladet t ex – en liten grön skiva som samlar upp solljuset och förvandlar det till den där gasen syre som vi människor behöver för att kunna leva! Visst är det ett underverk! För att inte tala om alla dessa människor – vi människor är ju Guds allra finaste underverk. Och det är inte så konstigt att vi är så fantastiska för vi är det enda i universum som Gud har skapat till sin avbild. Gud har alltså utgått från sig själv när han skapade oss, han ville göra något som liknade honom själv och när han gjorde det så blev det du… och jag och några miljarder andra. Men då är det ju en grej som är konstig och det är att vi är så olika. Vi ser olika ut, vi är olika långa, vi har olika sorters näsor och munnar och öron och vi låter olika när vi pratar. Eller hur? Om vi allesammans liknar Gud på något sätt så måste det ju betyda att Gud är olika. Samtidigt tror vi att det bara finns en Gud och hur skulle någon som bara är en kunna vara olika? Du kan ju inte säga till din kompis att han eller hon är olika! Det behövs ju minst två för att man ska kunna vara olika, eller hur?

Fattar ni nu hur svårt det är att prata om Gud! Ja, det är faktiskt omöjligt att säga något riktigt säkert om Gud för vår hjärna räcker helt enkelt inte till. Även om vi kan läsa en massa saker om Gud i Bibeln så kan vi ändå aldrig riktigt förstå Gud – för Gud är så stor och vi är så små. Fast samtidigt var vi ju lika Gud men vi är olika och därför måste ju Gud vara olika fast Gud är ju bara en… nej, det går inte, jag kommer liksom inte loss. Ja, ni märker – det är jättesvårt att prata om Gud. Ändå har jag som jobb att prata om Gud. Tänk att ha som jobb att prata om något som man inte kan prata om, något som man inte ens kan förstå! Men det finns faktiskt två utvägar ut ur det här problemet.

Den första utvägen upptäcker man när man förstår att även om man inte kan prata OM Gud så kan man prata MED Gud! Ni vet det där vi kallar bön – det är ju att prata med Gud och när man gör det så tror jag att man förstår lite om vem Gud är. Man kan visserligen inte höra med sina öron vad han säger men nånstans långt inuti kan man ändå förstå på något sätt. För att förklara det andra sättet att förstå Gud måste jag använda en bild – bilden av flaggan här utanför kyrkan. När ni kom till kyrkan idag – hur såg flaggan ut då? Fladdrade den eller hängde den helt stilla? Han ni någon gång sett den röra sig? Vad är det som får flaggan att röra sig? … Vad hette det sa ni – vind? Jaha, hur ser vind ut då?... Den där vinden som fick flaggan att röra sig – kan ni beskriva hur den såg ut?...

Vet ni att den här söndagen, Pingstdagen, handlar om den helige Ande. Vet ni vad den helige Ande är för något? Jo, anden är Gud när Gud är osynlig och när man läser om anden i Bibeln så ser man att på det språk som Bibeln skrevs på från början så är Ande och vind samma ord. Och Anden fungerar ungefär som vinden. Vi kan inte beskriva vinden men vi kan beskriva vad som hände med flaggan när vinden tog tag i den. På samma sätt kan vi inte beskriva Gud men vi kan berätta om vad som händer när Guds Ande gör något med människor.
Och vet ni vad? Den helige Ande finns överallt. Den helige Ande är inte som den där anden i berättelsen om Aladdin – ni vet anden som går att stoppa ner i en oljelampa. Nej, Gud helige Ande är precis som vinden – den finns överallt. Och lika lite som vi kan beställa fram vinden så kan vi beställa fram Anden. Vi kan inte kontrollera Gud, vi kan inte fånga in Gud.

I bibelberättelsen som Peter läste förut så kunde plötsligt lärjungarna tala en massa språk som förut hade varit helt obegripliga för dem. Och det där tror jag också är typiskt för den helige Ande – när Anden gör något med människor så är det alltid en hjälp med något.
Det var ju så att det hade kommit en massa utlänningar till Jerusalem och för att lärjungarna skulle kunna berätta för dem om Jesus så behövde de ju kunna tala på språk som utlänningarna förstod.

Men nu är det ju så att också vi som talar samma språk kan ibland ha svårt att förstå varandra. Vi missförstår och ibland blir någon ledsen för att han eller hon har missförstått något. Men också där tror jag att den helige Ande kan hjälpa oss – ja, jag tror att det är just det Anden är allra bäst på – att hjälpa oss förstå sådant som vi annars inte hade förstått. Därför ska vi nu be om den helige Ande. Det betyder inte att vi ber om att Anden ska komma till oss för Anden är hela tiden hos oss och hos alla. Men vi ber om att vi ska kunna ta emot det som den helige Ande vill ge oss. Så låt oss be:

Gode Gud, hjälp oss att ta emot din Ande
så att vi bättre förstår Dig och bättre förstår varandra!


AMEN

Senaste kommentaren

01.08 | 21:22

Kära läsare av sidans predikningar. Jag vill bara göra er uppmärksam på att numera är det Anna Sophia Bonde som står för predikoskrivandet.

04.01 | 07:58

OK, då är jag med Dig.

03.01 | 21:35

... vi avvisar varje rörelse utanför den aktuella och allt trängre åsiktskorridoren. Eller med bilden från predikan: jag vill hellre vara en fri ren än en inlåst ko!

03.01 | 21:33

Hej Georg
Kul att du läst predikan! Nu handlade ju den aktuella passagen om den största fara som kyrkan är utsatt för och jag menar att det är att vi blir så rädda för att tappa kontrollen så att ....

Dela den här sidan